2017 m. sausio 21 d., šeštadienis

Geležinė Ledi.

Apie 2011 m. Phyllidos Lloyd filmą „Geležinė Ledi“ buvau girdėjusi, bet jį pažiūrėjau tik šiemet, kai netyčia junginėdama kanalus užtikau rodomą per televiziją. Ką gi – dvi valandos, o aš nuobodžiauju. Puiki proga pažiūrėti filmą, o ir istorinių, biografinių filmų troškulys kirbėjo many jau kurį laiką. Tad išjungiau kambary šviesą ir kanalų nebejunginėjau.


„Geležinė Ledi“ mane nukėlė į XX a. antros pusės Didžiąją Britaniją. Šis filmas yra biografinė drama apie pirmąją Jungtinės Karalystės ministrę pirmininkę moterį Margaret Thatcher. Juostoje atskleidžiamos Thatcher politinės karjeros pradžia ir pabaiga, taip pat filmas atskleidžia jos asmenybės bruožus, nušviečia santykius su šeima. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka Meryl Streep, o premjerės vyrą Denis‘ą Thatcher vaidina Jim Broadbent.

Kadangi filmą radau atsitiktinai, tai ir vos pradėjusi žiūrėti neturėjau jokios išankstinės nuomonės apie jį. Tačiau toli gražu nebuvau nuvilta. Įdomu buvo tai, kad biografija papasakojama iš pačios geležinės ledi pusės. Dramos pradžioje mes išvystame premjerę ne jauną, kaip galbūt galima tikėtis, o seną ir jos istoriją sužinome sekdami pasenusios, karjerą seniai baigusios premjerės prisiminimus. Juostoje puikiai atskleidžiamas Margaret Thatcher atkaklumas, pasitikėjimas savimi ir tvirtumas. Ėmus kalbėti apie pagrindinę filmo heroję, derėtų atsistoti ir nusilenkti ne tik pačiai Thatcher už nepakartojamą asmenybę, apie kurią sukurtas filmas, bet ir Meryl Streep už nuostabų vaidmens atlikimą ir parodytą tikrą talentą. Ne veltui būtent M. Streep už geležinės ledi įkūnijimą gavo arba buvo nominuota daugybei apdovanojimų, tame tarpe ir Oskarui. Ji kartu su visa filmo kūrybine grupe padėjo man įsijausti ir premjerės išgyvenimus patirti lyg savo. Filmas praskleidė užuolaidas ne tik į Margaret Thatcher karjeros kelią, bet ir į asmeninį gyvenimą. Labai įdomi senosios Thatcher ir jos vyro šmėklos linija. Akimirka, kai buvusiai premjerei teko su ja atsisveikinti yra labai jautri ir verčianti susimąstyti, kiek laiko, kuris galėtų būti skirtas artimiems žmonėms, yra paaukojama dėl karjeros.

Taigi galbūt šis filmas netiks veiksmo filmų mėgėjams, bet trokštantiems ramaus vakaro su geru filmu bus pats tas. Daug ką pasako vien Meryl Streep vardas, kurios pasirodymas šiame filme įstabus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą